top of page

І знову писанка котиться до нас

Вже скоро вся Україна буде святкувати свято Пасхи.

Християнська Пасха — це спомин про страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа. Сина Божого було розіп’ято напередодні єврейської пасхи, а воскрес він у перший день після суботи, який у деяких мовах згодом дістав назви дня воскресного.

На Великдень прийнято фарбувати яйця різними фарбами. Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

У нашому Центрі відновлюється традиція написання Великодніх писанок. Все завдяки директору Центру народній майстрині Луганщини Ларисі Лисицькій, яка докладає багато зусиль, щоб у нашому регіоні відроджувалися народні українські ремесла. Бо без кріпкого коріння дерево нашої держави, нашої культури рости не буде, не буде давати паростки, а тим більше - плоди.

Тож цілий місяць напередодні Великодня пані Лариса проводить майстер-класи з розпису свчяткової писанки. Учні шкіл вивчають тонкощі написання писанок, сакральну символіку візерунків, давні традиції українців.

А вже на початку квітня представники шкіл міста зустрінуться на конкурсі з писанкарства "Писанка - натхнення душі", де продемонструють своє вміння створювати великодню красу.

Тож, давайте відроджувати традиції нашого народу, бо це підгрунтя та натхнення для сучасного мистецтва.

bottom of page