top of page

Живи, Україно, живи для краси! Святкування Дня Соборності України в ЛЦНТТУМ.

22 січня ми щорічно святкуємо День Соборності, свято, встановлене у честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки УНР і ЗУНР.

Незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради у 1918 році, а вже за рік, у той же день, на Софійському майдані в Києві, відбулось офіційне об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Українці завжди влаштовували різноманітні способи вшанувати цей день, але останні декілька років, свято набуло неабиякого значення та навіть нового сенсу. (за матеріалами http://vsviti.com.ua/ukraine/79715)

А цей рік особливий. Український народ відзначає 100-річчя Соборності України. Попри всі негаразди українці святкують День Соборності, не змінюючи своїм традиціям. От і Лисичанський центр науково-технічної творчості учнівської молоді не залашився осторонь.

На честь святкування Дня злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину країну наші вихованці разом з керівниками гуртків влаштували цілу програму. Спочатку ми відвідали Міський краєзнавчий музей, де наукові працівники влаштували нам екскурсію та розповіли про День Соборності багато цікавих фактів. Потім весь колектив працював над створенням панно "Янгол єднання", який символізує єднання українських земель ті всіх українців, а також вшанування пам'яті тих, хто загинув, захищаючи свободу та незалежність нашої держави.

Ще гуртки декоративно-прикладного напрямку влаштували маленькі виставки робіт до Дня Соборності України та презентували їх відвідувачам.

Живи, Україно, живи для краси, Для сили, для правди, для волі!

Шуми, Україно, як рідні ліси, Як вітер в широкому полі.

Олександр Олесь

bottom of page