top of page

Новини позашкілля

Сьогодні у Лисичанському центрі науково-технічної творчості учнівської молоді пройшов семінар-практикум «Формування естетичних смаків та духовності сучасних школярів у позашкільних навчальних закладах»

Великі можливості у формуванні творчого потенціалу особистості в шкільному, підлітковому та юнацькому віці мають позашкільні навчальні заклади, які створює умови для вільного вибору учнями загальноосвітніх шкіл сфери діяльності, педагогічної підтримки підлітка в його самоактуалізації, самореалізації і самоствердженні.

Формування духовного світу дітей та молоді, духовності як і провідної якості особистості — велике і складне завдання, що стоїть у центрі уваги педагогів, вихователів, учителів, батьків, широкого педагогічного загалу. Особливої актуальності воно набуває сьогодні, коли складності соціально-економічного й політичного розвитку країни боляче вразили молодь.

З вітальним словом виступила завідувач методичним центром Карпова Є. В.

У своїй доповіді «Детермінанти духовності педагога та вихованця ПНЗ» методист КЗ «Лисичанський методичний центр» Петрова Н. А. зосередила увагу на основних засадах розвитку духовності у сучасних закладах освіти, розкрила поняття духовності та моралі педагога та вихованця.

Директор ЛЦНТТУМ Лисицька Л. І. розкрила потенціал позашкільного навчального закладу з приводу формування морально-духовного світу особистості.

Методист ЛЦНТТУМ Савенко Н. С. поділилася досвідом роботи відкритої родинної студії "Дивосвіт", мета якої - залучення батьків та усіх членів сім’ї до співпраці з педагогічним колективом ЛЦНТТУМ, громадськістю до активної участі у житті Центру як рівноправних учасників; формування активної життєвої позиції учнів; підготовка до праці; організація сімейного дозвілля; сприяння формуванню обдарованої особистості; вихїовання духовності і моралі; визначеня ролі і значення батьківського виховання у формуванні особистості дитини.

Родзинкою ділової частини семінару стала презентація гуртків "Художнє ліплення" та "Дитяча анімація". Керівником гуртків є молодий талановитий педагог Кохановська І. В. Вона переконала присутніх, , що залучення дітей до роботи за цими напрямками сприяє розвиту їх творчого потенціалу, формуванню їх самостійного мислення, збагаченню системи духовних та естетичних цінностей.

Після ділової частини учасники семінару мали змогу прийняти участь у заходах, які сприяють формуванню естетичних смаків та духовності сучасних школярів засобами народних українських традицій, краєзнавства. Присутні поділилися на групи. Дві групи змагалися в інтелектуальній грі Брейн-ринг "Моя Україна". ЛЦНТТУМ презентувала систему Брейн-рингу, яку розробили керівники гуртків Центру Голодняк С. Є. (гурток "Радіоелектронне конструювання") та Тарасенко А. В. (гурток "Художня обробка деревини"). Змагання пройшли цікаво та бурхливо.

Керівник гуртка "Декоративно-прикладне конструювання" Кислякова О. В. провела для гостей майстер-клас "Вепська лялька-мотанака". Присутні у невимушеній теплій атмосфері виготовили жіночій оберіг символ здоров'я і плодючості, символ благополуччя і достатку.

Ще дві групи у світлиці виконували завдання гри-квесту "Віночок вити - життя любити", який проводила методист Савенко Н. С. За виконане цікаве завдання учасники знаходили або отримували квітку з українського віночку, дізнавалися про значення стрічок та їх правильне розташування у вінку.

У заключному слові головний спеціаліствідділу освіти з виховної роботи Бондаренко Л. В. відмітила високий рівень організації семінару. Вона зауважила, що формування морально - духовного світу особистості — це велике і складне питання, що потребує комплексного і багаторівневого розв'язання. Це питання стоїть у центрі уваги педагогів, вихователів, учителів, батьків, широкого педагогічного загалу. Особливої актуальності воно набуває сьогодні, коли складності соціально-економічного й політичного розвитку країни боляче вразили молодь. Дуже важлива роль у цому питанні відводиться позашкільним навчальним закладам, які мають великі можливості у формуванні творчого та духовного потенціалу особистості в шкільному, підлітковому та юнацькому віці.

bottom of page